Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Κιρσοί των κάτω άκρων
Κυριακή, 21 Ιαν 2018

Κιρσοί των κάτω άκρων

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι Κιρσοί είναι μια πάθηση του επιφανειακού συστήματος των φλεβών στα πόδια, το οποίο οφείλεται στην ελαστικότητα του τοιχώματος τους. Τα πόδια ειναι ο συνηθέστερος τόπος εμφανισης κιρσών. Το παθολογικό αίτιο της αυξημένης διαμέτρου των φλεβών εντοπίζεται στην ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων μεταξύ του επιφανειακού και τού εν τώ βάθει συστήματος.

Φυσιολογικά μεταφέρεται το αίμα από τις επιφανειακές στις βαθιές φλέβες με κατεύθυνση την καρδιά. Οι βαθιές φλέβες μεταφέρουν το μεγαλύτερο φορτίο και όταν υπάρχει πρόβλημα στις φλεβικές βαλβίδες, οι οποίες ρυθμίζουν την ροή του αίματος, τότε παραμένει μεγαλύτερος όγκος αίματος στις επιφανειακές φλέβες με αύξηση της ενδοφλεβικής πίεσης και συνακόλουθη παθολογική διάταση τους. Οι κιρσοί των ποδιών είναι πάρα πολύ συχνοί. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των ανδρών και περίπου το 35% των γυναικών στον δυτικό κόσμο, αναπτύσσουν κιρσούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα, επίσης παθογενετικό ρόλο παίζουν: η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, η χαλαρότητα των ιστών, η ορθοστασία και η έλλειψη κίνησης.

 

 

Οι κιρσοί αποτελούν κατά πρώτο λόγο αισθητικό πρόβλημα, πολλές φορές όμως επιφέρουν και ενοχλήσεις, όπως: Οιδήματα (πρηξήματα) των ποδιών, αίσθημα βάρους και τάσεως καθώς και πόνους. Επιπλοκές παρουσιάζονται με φλεγμονές των φλεβών και σπανιότερα με θρομβώσεις, που μπορει να προκαλέσουν μέχρι και πνευμονικές εμβολές. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των ποδιών, που επιφέρει σοβαρά προβλήματα (π.χ. άτονα έλκη με ανοικτές πληγές). Η διάγνωση των παθολογικών αλλοιώσεων στις φλέβες των κάτω άκρων απαιτεί λεπτομερή εξακρίβωση των συμπτωμάτων (τα ίδια συμπτώματα υπάρχουν και σε άλλες ασθένειες), κλινική εξέταση των ποδιών μέχρι και τον βουβώνα και οπωσδήποτε την εξέταση των φλεβών μέσω υπερήχου (Doppler), έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και να αποκλειστούν άλλες σημαντικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική νόσος των αρτηριών και η φλεβική θρόμβωση.

Σε κιρσούς μικρού βαθμού αρκεί τις περισσότερες φορές η συντηριτική αγωγή με ειδικά καλτσόν και απλές ασκήσεις του γαστροκνημίου ή περπάτημα. Οι ενοχλητικες ευρυαγγείες (μικροκιρσοί) αντιμετωπίζονται με σληρυντικές ενέσεις. Κιρσοί μεγαλύτερου βαθμού μπορούν να θεραπευθούν με Laser, ειδικούς υπερήχους και εγχειρητικά. Κατά την επέμβαση αφαιρούνται οι μεγάλες επιφανειακές φλέβες μέσω μιας μικρής τομής στο βουβώνα και με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων, οι μικρές δικτυωτές φλέβες αφαιρούνται με πολυ μικρές τομές. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό και η επέμβαση πραγματοποιήται τις περισσότερες φορές χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς μπορούν και επιβάλλεται αμέσως μετά την επέμβαση να περπατούν.

Παρόλο που πρόκειται για μια ΄΄μικρή΄΄ εγχείρηση, μπορεί να προκληθούν σημαντικές και σοβαρές επιπλοκες. Η εμπειρία του χειρούργου είναι και εδώ πολύ σημαντική.