Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Ο Θυρεοειδής Αδένας
Κυριακή, 21 Ιαν 2018

Ο Θυρεοειδής Αδένας

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες. Ο αδενας αυτός παράγει ορμόνες (Τ3, Τ4) που επηρεάζουν ποικίλες λειτουργίες του οργανισμού. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή ειναι το ιώδιο. Εάν δεν λαμβάνουμε αρκετό ιώδιο τότε επέρχεται η υπερτροφία του αδενα (βρογχοκήλη). Αν η έλλειψη ιωδίου διαρκεί για δεκαετίες, τότε δημιουργούνται όζοι, κύστεις και άσβεστοποιήσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα.

Η πλειοψηφία των ατόμων με βρογχοκήλη έχουν φυσιολογική λειτουργία του αδένα. Μπορεί όμως να αναπτύξουν μια υπερ- ή υπολειτουργία, να δημιουργηθούν όζοι με αυτόνομη και ανεξέλεγκτη δράση (υπέρμετρη παραγωγή ορμονών) και σπανιότερα να παρουσιαστούν κακοήθειες. Επίσης σημαντική αιτία δυσλειτουργίας του θυρεοειδή ειναι φλεγμονώδεις ασθένειες και ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Γερμανία είναι τόπος έλλειψης ιωδίου και σ’αυτό οφείλεται η αυξημένη εμφάνιση θυρεοειδοπαθειών. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 εκατομμύρια Γερμανών παρουσιάζουν αλλοιώσεις του θυρεοειδή. Οι γυναίκες παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα θυρεοειδοπαθειών απο τους άνδρες. Λόγω του καλύτερου εφοδιασμού με ιώδιο τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, είναι μειωμένες οι θυρεοειδοπάθειες στις νεότερες γενιές σε σχέση με τις παλαιότερες.

 

 

Οι ασθένειες του θυρεοειδή παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα αλλά και γενικότερες ενοχλήσεις, που απαντώνται και σε άλλες ασθένειες. Ενδείξεις υπερλειτουργίας είναι: αυξημένη νευρικότητα, ταχυκαρδία, τρόμος των χεριών, χάσιμο βάρους, διάρροιες, μικρή αντοχή στη ζέστη. Ενδείξεις υπολειτουργίας είναι: γενικότερη επιβράδυνση με μείωση της σωματικής αντοχής και απόδοσης, μικρή αντοχή στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους, αλλαγή της φωνής (βραχνή και τραχιά φωνή), δέρμα ξηρό και χλωμό, κατάθλιψη, πρήξιμο των βλεφάρων και των χεριών. Επίσης παρουσιάζονται και τοπικά συμπτώματα στο λαιμό με αίσθημα στένωσης, βάρους και ξένου σώματος, αύξηση της περιφέρειας του λαιμού. Ενα τυπικό σύμπτωμα θυρεοειδοπάθειας ανοσολογικής αιτίας είναι η εξόφθαλμος βρογχοκήλη με πρήξιμο των ματιών.

Οταν υπάρχει υποψία δυσλειτουργίας του αδένα ελέγχουμαι τις τιμές των ορμονών στο αίμα με ενα απλό ειδικό τεστ. Στη συνέχεια εξετάζουμαι τον θυρεοειδή με τον υπέρηχο, ο οποίος μας δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τις τυχόν αλλοιώσεις. Με τη βοήθεια του σπινθηρογραφήματος διαπιστώνουμαι εάν οι όζοι παρουσιάζουν υπερ- ή υπολειτουργία. Με την μέθοδο της παρακεντήσης μπορούμε να πάρουμε βιοψία για ιστολογικές εξετάσεις.

Η θεραπεία των θυρεοειδοπαθειών μπορεί να ειναι φαρμακευτική (π.χ. χάπια ιωδίου με ή χωρις συμπλήρωμα ορμονών για να σταματησει η αύξηση του μεγέθους της βρογχοκήλης). Σε προχωρημένο στάδιο υπάρχει η δυνατότητα εγχείρησης με μερική ή ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς και η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Στην Γερμανία γίνονται περίπου 100.000 εγχειρήσεις θυρεοειδούς το χρόνο. Ανάλογα με το μέγεθος του θυρεοειδή, την διαπιστωμένη ασθένεια και φυσικά ανάλογα με τον ασθενή διαλέγουμε την κατάληλη θεραπεία. Οταν υπάρχει υποψία ή βεβαιωμένη κακοήθεια πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Κλείνοντας να τονίσω ότι επειδή οι ασθένειες του θυρεοειδή είναι ποικίλες και προκαλούν μια μεγάλη σειρά συμπτωμάτων πρέπει να γίνεται ιατρικός έλεγχος με εξέταση των ορμονικών τιμών και κλιμάκωση των διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την κάθε περίπτωση.