Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Η χειρουργική της παθογόνου παχυσαρκίας
Κυριακή, 21 Ιαν 2018

Η χειρουργική της παθογόνου παχυσαρκίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συμβαίνει και στις ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη και βόρεια Αμερική) αλλά όλο και συχνότερα σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, οι αραβικές χώρες κλπ. Υπολογίζεται ότι περίπου 20- 25% τού πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκο. Οι τιμές στην Ευρώπη δεν είναι τόσο δραματικές, αλλά σίγουρα ανησυχητικές. Η Γερμανοί είναι δυστυχώς ο πιο παχύσαρκος λαός στην ευρώπη (περίπου 9 εκ.), η Ελλάδα έχει δυστυχώς τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην ευρώπη.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από το υπερβολικό βαρος είναι ποικίλες, όπως Σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, καρδιοαγγειοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδεια, άνοδο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, άπνοια ύπνου, αρθροπάθειες. Το κόστος για την αντιμετώπισή τους είναι τεράστιο, όπως επίσης και το κοινωνικό κόστος απο τους αυξημένους πρόωρους θανάτους και τις βαρειές αναπηρίες.

 

 

Ενα ευρύ φάσμα ειδικών ασχολείται με το φλέγον θέμα της παχυσαρκίας και της απαιτούμενης απώλειας βάρους (σύμφωνα με επιδημιολόγους το πρόβλημα κατευθύνεται με μορφή χιονοστοιβάδας πάνω στα συστήματα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων). Γιατροί, ψυχολόγοι, βιολόγοι, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, ειδικοί στον αθλητισμό, επιδημιολόγοι κλπ. προσπαθούν να βρούνε λύσεις για πρόληψη και για σωστό και διαρκές αδυνάτισμα.

Η χειρουργική αντμετώπιση της παχυσαρκίας αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Εφαρμόστηκαν λαπαροσκοπικές μέθοδοι με ελάχιστη επεμβατικότητα και η περιεγχειρητική υποστήριξη των δύσκολων αυτών ασθενών βελτιώθηκε κατά πολύ. Οι εγχειρητικές μέθοδοι προσφέρουν ριζικές λύσεις με πολλές φορές θεαματικά αποτελέσματα, εδω όμως συνυπάρχει πάντα ο κίνδυνος των επιπλοκών.

Υπάρχουν διαφορετικες τεχνικές προσεγγίσεις, στο πως θα καταφέρουμε να το πετύχουμε. Σε κάποιες επεμβάσεις προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ποσότητες τροφής (δακτύλιος στομάχου, μερική γαστρεκτομή). Σε κάποιες άλλες στοχεύουμε στην διαφορετική επεξεργασία της τροφής με αλλαγή της ροής της στον γαστρεντερικό σωλήνα (Bypass-εγχειρήσεις: εδώ η τροφή διοχετεύεται από το στομάχι σε βαθύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου και όχι στο δωδεκαδάκτυλο, όπως είναι το φυσιολογικό). Συνδυασμός των δύο τεχνικών γίνεται επίσης. Με τους τρόπους αυτούς μειωνουμαι την ποσότητα των τροφών, το συναίσθημα της πείνας και επίσης αλλάζουμε το μεταβολισμό του σώματος με αλλαγές στο ορμονικό ισοζύγιο.

Κλινικές μελέτες δείχνουν πολυ καλά αποτελεσματα με διαρκές αδυνάτισμα. Ασθένειες όπως διαβήτης και αρτηριακή υπέρταση σημείωνουν σημαντική βελτίωση με αποτέλεσμα να ανέβενει ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των ατόμων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση, Οι επίσημες τοποθετήσεις θέτουν το όριο, στο οποίο ενδύκνειται μια τέτοια επέμβαση, σε ένα ΒΜΙ > 35 Kg/m2 (BMI: Body-mass-Index: Βάρος σε Kg / Ύψος x Ύψος σε m). Για να αναφέρω ένα πρακτικό παράδειγμα, εάν κάποιος είναι 1,70 m ύψος και ζυγίζει 140 κιλά έχει ΒΜΙ 48.5 (140 Kg / 1,70 x 1,70 m). Και αν έχει μέχρι τώρα αρκετές αποτυχημένες δίαιτες, πάσχει από διαβήτη και υπέρταση, τότε πρέπει να σκεφτεί σοβαρά μια από τις επάνω αναφερόμενες επεμβάσεις. Δεν πρέπει να περιμένει κάποιος τόσο πολύ με την επέμβαση, ετσι ώστε οι βλάβες από τις ασθένειες που συνοδεύουν την παθογόνο παχυσαρκία να μην είναι πια αντιστρέψιμες.

Σε ειδικές περιπτώσεις, κυρίως υπό παρακολούθηση κλινικών μελετών, συνίσταται η επέμβαση και σε ασθένεις με ΒΜΙ χαμηλότερο του 35, εάν είναι σχετικά νέοι και ήδη πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παθογόνου παχυσαρκίας προσφέρει μια πολύ καλή θεραπεία, η οποία όμως μπορεί να επιφέρει επιπλοκές και μάλιστα σε ασθενείς με πολύ αυξημένους περιεγχειρητικούς κινδύνους. Ετσι είναι σημαντικό να επιλέγονται ειδικά κέντρα με εμπειρία και την κατάληλη υποδομή. Η σωματική αλλά και η συστηματική ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών πριν και ιδίως μετά την επέμβαση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση των στόχων της εγχείρησης.