Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Ο καρκίνος του Οισοφάγου
Παρασκευή, 15 Δεκ 2017

Ο καρκίνος του Οισοφάγου

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι καρκινοπάθειες αποτελούν στη σημερινή εποχή μαζί με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις τις συχνότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο. Οι συνέπειές τους τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιες. Οι αιτίες της καρκινογένεσης στα διάφορα όργανα του σώματος είναι πολυποίκιλες και τις περισσότερες φορές άγνωστες. Η συνεχής έρευνα όμως πάνω στον τομέα αυτό έχει καταφέρει να αποκαλύψει παθολογικούς παράγοντες που προκαλούν κακοήθειες. Οι κυριότεροι είναι διάφορες χημικές ουσίες, που μέσω της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και της τροφικής αλυσίδας προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορούν να τα νετατρέψουν σε καρκινογόνα. Επίσης έχουν εντοπιστεί και αρκετές καρκινογόνες ουσίες με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται σε συχνή επαφή, αφού τις έχει θιοθετήσει στον τρόπο ζωής του.

 

 

Κύριο παράδειγμα είναι το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο κατά της καρδιάς και των αγγείων και είναι επίσης το κυριότερο αίτιο του καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις καρκινοπάθειες της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του ήπατος, του παγκρέατος και του οισοφάγου.

Οι κακοήθειες του οισοφάγου είναι και το θέμα του άρθρου αυτού. Ο οισοφάγος είναι το όργανο ανάμεσα στον φάρυγγα και το στομάχι και μέσω του οποίου μεταφέρεται η τροφή από το στόμα στο στομάχι. Στη Γερμανία παρουσιάχονται περίπου 3.500 περιστατικά σε άνδρες και περίπου 900 σε γυναίκες. Οι ασθενείς είναι συνήθως άνω των πενήντα ετών. Στην Ελλάδα είναι αυτός ο καρκίνος ακόμα πολύ σπάνιος. Ο καρκίνος του οισοφάγου εμπεριέχει δυο διαφορετικούς τύπους. Ο πρώτος προέρχεται από κανονικά κύτταρα του επιθηλίου του οισοφάγου και βρίσκεται συχνότερα στο επάνω μέρος αυτού. Αυτός ο τύπος καρκίνου έχει σχεδόν πάντοτε σχέση και είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας κατάχρησης του αλκοόλ (κυρίως ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα). Συχνά οι ασθενείς είναι αλκοολικοί και καπνίζουν πολύ, πράγμα που βοηθάει επίσης για να εμφανιστεί η ασθένεια. Ακόμα και ασθενείς με ιστορικό αλκοολισμού, το οποίο όμως έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν, ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Αυτός ο τύπος καρκίνου ήταν μέχρι το 1970 σχεδόν πάντοτε υπαίτιος για τις κακοήθειες του οισοφάγου. Από τότε όμως άρχισε όλο και πιο συχνά να εμφανίζεται το λεγόμενο αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, το οποίο προέρχεται από αδενοκύτταρα. Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι αδενοκύτταρα δεν παρουσιάζονται κανονικά στον οισοφάγο. Η εμφάνισή τους κυρίως στο κάτω άκρο του οισοφάγου είναι συνέπεια του συνδρόμου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, το οποίο γίνεται όλο και πιο συχνό σήμερα. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε μειωμένη λειτουργία του κάτω τμήματος του οισοφάγου και περιγράφει μια χρόνια παλινδρόμηση των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα κανονικά κύτταρα του οισοφαγικού επιθηλίου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα και να αντικαθίστανται από αδενοκύτταρα. Η μεταλλαγή αυτή των κυττάρων και η συνεχιζόμενη έκθεση στα οξέα του στομάχου αποτελεί ένα πρώτο στάδιο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Και βέβαια ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα αναπτύξει τελικά κακοήθεια. Αυτός ο καρκινικός τύπος είναι ο αριθμητικά γρηγορότερα αυξανόμενος τύπος καρκίνου στον δυτικό κόσμο, ξεπερνάει και αυτόν ακόμα τον καρκίνο του πνεύμονα. Συμπτώματα του συνδρόμου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι κοινώς λεγόμενες <<καούρες>> στο επιγάστριο και το στήθος και οι <<ξυνίλες>>, η δυσφορία μετά από φαγητό, εμετός, πόνοι στο επιγάστριο και στο στήθος.

Πολλές φορές οι ασθενείς προσκομίζονται στο νοσοκομείο με υποψία εμφράγματος, αλλά η αιτία είναι το σύνδρομο αυτό. Συμπτώματα όπως η αδυναμία κατάποσης, ανορεξία και γρήγορο χάσιμο βάρους συναντώνται σε προχωρημένο στάδιο. Οι συχνότεροι παθολογικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η λανθασμένη διατροφή και το κάπνισμα. Το αλκοόλ δεν παίζει εδώ σημαντικό ρολο. Η θεαματική άνοδος στο αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου στο δυτικό κόσμο εξηγείται από τον σημερινό τρόπο ζωής μας. Διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, παχυσαρκία, καθιστική ζωή με έλλειψη σωματικής εξάσκησης και κάπνισμα ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και η χρονίζουσα μορφή αυτού οδηγεί στην εμφάνιση των κακοηθών όγκων. Τα αναφερόμενα συμπτώματα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψην και να διερευνούνται ιατρικά. Υπάρχουν σήμερα θεραπευτικές αγωγές που σταματούν την εξέλιξη της ασθένειας και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις ενδείκνυται και η εγχειρητική αντιμετώπιση του πρόβλήματος. Το σύνδρομο γαστροισοφαγικής παλινδρόμισης είναι πολύ εύκολο μέσω μιας γαστροσκόπισης να διαγνωστεί. Οι ασθενείς που πάσχουν σε προχωρημένο στάδιο πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε ενδοσκοπικό έλεγχο, έτσι ώστε μια πιθανή κακοήθεια να ανακαλυφθεί σε αρχικό στάδιο και να θεραπευθεί άμεσα. Η θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου έγκειται στα αρχικά στάδια στην εγχειρητική αφαίρεση του οργάνου (σε πολύ αρχικά στάδια υπάρχει και η δυνατότητα τοπικής ενδοσκοπικής αφαίρεσης). Πρόκειται για μια εγχείρηση υψηλού κίνδύνου και προυποθέτει ότι οι ασθενείς βρίσκονται σε καλή σωματική κατάσταση. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία αποτελούν συμπλήρωμα της επέμβασης ή την θεραπευτική λύση όταν η εγχείρηση δεν είναι δυνατή. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις θεραπευτικές αγωγές της ασθένειας αυτής. Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να τονισθεί ότι ο καρκίνος αυτός του οισοφάγου αυξάνεται σημαντικά και η εμφάνισή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής μας, δηλαδή από εμάς τους ίδιους. Παχυσαρκία, λάθος διατροφή, κάπνισμα και υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ είναι οι σημαντικότερες παθολολογικές αιτίες, οι οποίες όμως μπορούν και πρέπει να επηρεασθούν θετικά από αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.