Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Η Εκκολπωματίτιδα
Παρασκευή, 15 Δεκ 2017

Η Εκκολπωματίτιδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Η εκκολπωματίτιδα είναι μία ασθένεια αυξανόμενη συχνότητα. Από ιστορικής άποψης αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1904, αλλά η συχνότητά της αυξήθηκε δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες μαζί με τις υπόλοιπες σύγχρονες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες . Ακόμη όμως είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Εκκόλπωμα σημαίνει σακοειδής κοιλότητα ενός κοίλου οργάνου. Τέτοια εκκολπώματα συναντώνται σε όλο το μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα. Η πολλαπλή εμφάνισή τους σε μία συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται εκκολπωμάτωση. Η συνηθέστερη περιοχή στην οποία υπάρχουν είναι το παχύ έντερο και μάλιστα το τελευταίο κομμάτι που ονομάζεται σιγμοειδές. Περίπου 80 με 90% των εκκολπωμάτων βρίσκονται στο σιγμοειδές.

 

 

Η ύπαρξη εκκολπωμάτων δεν είναι αναγκαστικά παθολογική. Η παρουσία τους είναι συχνή στο παχύ έντερο και γίνεται ακόμη πιο συχνή με το πέρασμα της ηλικίας. Περίπου τα 2/3 των ογδοντάχρονων έχουν εκκολπώματα, ενώ το ποσοστό στους πενηντάχρονους ανέρχεται στο 1/3. Η ασθένεια ξεκινάει από την στιγμή που παρουσιάζεται μόλυνση και φλεγμονή στην περιοχή του εντέρου που φέρει τα εκκολπώματα. Σε παλαιότερα βιβλία χειρουργικής, η εκκολπωματίτιδα αναφέρεται ως ασθένεια της προχωρημένης ηλικίας, στα σημερινά όμως αυτό έχει εξαλειφθεί, αφού τώρα ο μέσος όρος ηλικίας των πασχόντων είναι σημαντικά μικρότερος και συναντάμε συχνά ασθενείς που είναι νεώτεροι των πενήντα ή και των σαράντα ετών.

Οι αιτίες του γεγονότος αυτού δεν είναι απολύτως εξακριβωμένες, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν σχέση με τον σημερινό τρόπο ζωής στον δυτικό κόσμο. Η ασθένεια για παράδειγμα στην Αφρική είναι πολύ σπάνια. Η λάθος διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη και υδατάνθρακες, η παχυσαρκία και η περιορισμένη σωματική κίνηση ευνοούν τη δημιουργία των εκκολπωμάτων και την ανάπτυξη της νόσου. Η διάγνωση των εκκολπωμάτων γίνεται μέσω κολονοσκόπησης (όχι όμως σε στάδιο οξείας εκκολπωματίτιδας).

Περίπου το 70% των ατόμων με εκκολπωμάτωση δεν αναπτύσσουν παθολογικά συμπτώματα. 5 με 10% παρουσιάζουν αιμορραγία από το έντερο, 10-25% αναπτύσσουν εκκολπωματίτιδα. Από αυτούς το 75% παρουσιάζουν την ¨απλή¨ και το 25% την πιο βαριά μορφή της ασθένειας. Τα συμπτώματα είναι: κοιλιαλγία, ιδίως στην αριστερή κάτω πλευρά της κοιλίας γιατί κάτω από το σημείο αυτό διέρχεται το σιγμοειδές του παχέως εντέρου, που είναι και η συχνότερη περιοχή εμφάνισης ης νόσου. Επίσης παρουσιάζονται πυρετός, σωματική εξάντληση και δυσκοιλιότητα. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, έτσι ώστε με την κατάλληλη αγωγή (Αντιβίωση) να μην εμφανιστούν οι επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας που είναι: χρόνια κοιλιαλγία στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλίας, δημιουργία συριγγίου με άλλα όργανα της κοιλιάς (π.χ. με την ουροδόχο κύστη), στένωση του εντέρου με κίνδυνο απόφραξής του και διάτρησή του με δημιουργία αποστήματος και περιτονίτιδας, η οποία έχει βαριά μορφή και μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρα. Εάν εμφανισθούν τέτοιες επιπλοκές τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση του τμήματος του παχέως εντέρου που έχει προσβληθεί. Η εγχείρηση ενδείκνυται και στις περιπτώσεις συχνής εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, γιατί τότε αυξάνεται δραστικά η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές με κίνδυνο επείγουσας εγχείρησης και τοποθέτησης τεχνητής εξόδου του εντέρου. Η εκκολπωματίτιδα είναι μια ασθένεια που με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση θεραπεύεται οριστικά.

Ανακεφαλαιώνοντας να σημειώσω ότι συνιστάται προσοχή σε περίπτωση που εμφανισθούν αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου και πόνοι στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλίας. Η συμβουλή του γιατρού μας είναι απαραίτητη. Και φυσικά προσοχή στη διατροφή μας για την πρόληψη της ασθένειας.