Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος
Παρασκευή, 15 Δεκ 2017

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο όρος κήλη γενικά αναφέρεται σε κάθε περίπτωση, που όργανο ή ιστός προβάλλει μέσα από το τοίχωμα που το περιβάλλει. Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι από τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάμε σε μια κλινική γενικής χειρουργικής. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 με 4% του πληθυσμού έχει κάποια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος. Το ποσοστό είναι αυξημένο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι συχνότερες μορφές είναι: Βουβωνοκήλη (80%), Μηροκήλη (10%), Ομφαλοκήλη (5%), Επιγαστρική Κήλη (5%). Υπάρχουν και μερικά άλλα είδη κήλης που είναι όμως πολύ σπάνια και δεν θα μας απασχολήσουν στο άρθρο αυτό.

 

 

Ένα επίσης σημαντικό κεφάλαιο είναι οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες. Περίπου 20 με 30% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση κοιλιάς αναπτύσσουν μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες. Οι εγχειρήσεις βουβωνοκήλης αποτελούν το 10 με 15% του συνολικού αριθμού των εγχειρήσεων. Βουβωνοκήλη συναντάται πιο συχνά στην παιδική ηλικία και σε ηλικίες άνω των 40 χρονών. Άνδρες παρουσιάζουν πολύ πιο συχνά βουβωνοκήλη. Υπολογίζεται ότι περίπου 25% όλων των ανδρών και 2% όλων των γυναικών παρουσιάζουν βουβωνοκήλη στη διάρκεια της ζωής τους. 15% παρουσιάζουν βουβωνοκήλη στις δύο πλευρές. Μηροκήλες αναπτύσσονται με αναλογία 4 προς 1 πιο συχνά σε γυναίκες. Η διαδεδομένη αντίληψη, ότι οι κήλες προέρχονται από το γεγονός ότι σηκώνουμαι βάρη, κάνουμε βαριές εργασίες κλπ., δεν ευσταθεί επιστημονικά.

Οι κήλες αναπτύσσονται σε ανατομικά προκαθορισμένες θέσεις μειωμένης αντίστασης του σώματος, οι οποίες σε κάποιους ανθρώπους οδηγούν στην εμφάνιση κήλης, η οποία είτε προυπάρχει εκ γενετής είτε αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που υποβοηθούν στην εμφάνιση κήλης, π.χ. η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η υπερτροφία του προστάτη, η δυσκοιλιότητα. Η θεραπεία της κήλης είναι χειρουργική. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η ομφαλοκήλη των νεογέννητων, που σε ποσοστό 98% κλείνει στα πρώτα χρόνια. Εάν ένα παιδί γεννηθεί με βουβωνοκήλη ή αυτό διαπιστωθεί τους πρώτους μήνες, συνίσταται η άμεση χειρουργική επέμβαση, γιατί όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο λιγότερο αντιλαμβάνεται την όλη δυσάρεστη κατάσταση (παραμονή στο νοσοκομείο, εγχείρηση, μετεγχειρητικοί πόνοι, αλλαγές επιδέσμου). Γενικά λοιπόν μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Δεν είναι όμως επείγον περιστατικό και είναι καλά να γίνεται προγραμματισμένα. Επείγον περιστατικό με κατεπείγουσα εγχείρηση γίνεται όταν επέλθει περίσφιξη εντέρου ή άλλου ιστού στην κήλη, γεγονός που αποτελεί και την κυριότερη επιπλοκή μιας κήλης. Για το λόγο αυτό δεν είναι σωστό να αφήνουμε μια κήλη να υπάρχει για χρόνια. Η επείγουσα εγχείρηση κήλης έχει πολλαπλάσιους κινδύνους από μια προγραμματισμένη εγχείρηση. Οι εγχειρήσεις κήλης αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης συνθετικών πλεγμάτων που ισχυροποιούν το κοιλιακό τοίχωμα.

Επίσης πολλές επεμβάσεις γίνονται με τις μεθόδους ελάχιστης προσπελάσεως (π.χ. λαπαροσκοπικά ή μόνο με μικρές τομές του κοιλιακού τοιχώματος). Εδώ εξετάζουμε τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και ανάλογα με ηλικία, σωματότυπο, ιστορικό ασθενειών, εργασία κλπ. αποφασίζουμε μαζί με τον ασθενή για την εγχειρητική μέθοδο. Η χρήση πλεγμάτων ενδύκνειται σε κάθε περίπτωση στις μεγάλες ηλικίες, στις υποτροπιάζουσες κήλες και στις μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες. Οι τελευταίες είναι σίγουρα και οι τεχνικά πιο δύσκολες και απαιτούν από τον χειρουργό ιδιαίτερη πείρα και δεξιότητα. Περιληπτικά να αναφέρουμε ότι οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (εκ γενετής ή επίκτητες) δεν συνιστούν κάποια σημαντική πάθηση, έχουν όμως την ιδιότητα να επιφέρουν σημαντικές επιπλοκές και για αυτό απαιτούν προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.