Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού
Κυριακή, 21 Ιαν 2018

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισης αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη. Στην Ευρώπη συναντάται συχνότερα στις βορειοευρωπαΐκές από ότι στις μεσογειακές χώρες.

 

 

Στη Γερμανία περίπου 35.000 άνδρες και 30.000 γυναίκες ασθενούν κάθε χρόνο. Σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 1.200.000, οι θάνατοι είναι περίπου 600.000. Σχεδόν 5-6% των Γερμανών θα αρρωστήσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Η ασθένεια είναι συχνότερη μετά το 50ο έτος της ηλικίας, ο μέσος όρος ηλικίας κατά την εμφάνιση στη Γερμανία είναι 69 χρ. για τους άνδρες και 75χρ. για τις γυναίκες.

Η αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του παχέως εντέρου και του ορθού δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί. Μόνο 5% των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικά σύνδρομα με γονιδιακές μεταλλάξεις (υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έρευνες, οι οποίες ίσως ανεβάσουν σημαντικά το ποσοστό που πιστεύετε ότι σχετίζεται με κληρονομικά σύνδρομα). Το 95% εμφανίζεται σποραδικά και μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε. Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης είναι: έλλειψη σωματικής άσκησης, παχυσαρκία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (ανεξάρτητα από το είδος του ποτού), λανθασμένη διατροφή με υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, μειωμένη επαφή με λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Τα παρασκευάσματα βιταμινών και άλλων στοιχείων δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν (ίσως σε μερικές περιπτώσεις να βλάπτουν). Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν μια προστατευτική δράση της ασπιρίνης. Όμως λόγω των πιθανόν παρενεργειών και βαριών επιπλοκών που μπορεί να έχει η χρόνια λήψη ασπιρίνης (έλκος στομάχου, αιμορραγίες πεπτικού κλπ), δεν μπορεί ακόμη να δοθεί κάποια γενική οδηγία.

Για την ασθένεια αυτή πρέπει η κυρίως προσπάθεια να δοθεί στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση, οι οποίες επιτυγχάνονται με την διενέργεια κολονοσκόπησης. Σε αρχικό στάδιο η ασθένεια είναι πλήρως ιάσιμη. Επίσης μέσω της κολονοσκόπησης ανακαλύπτονται οι πολύποδες, οι οποίοι αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και παραμένουν καλοήθεις, ένα μικρό μέρος αυτών αποτελούν τα προστάδια των κακοηθών όγκων. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία η πλειοψηφία των καρκίνων του παχέως εντέρου και του ορθού ξεκινούν από πολύποδες. Η μεταλλαγή αυτή διαρκεί χρόνια και έτσι απομακρύνοντας τους πολύποδες που βρίσκουμε σε μια κολονοσκόπηση, κατεβάζουμε σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Δυστυχώς βέβαια δεν είναι μόνο οι πολύποδες που οδηγούν στην εμφάνιση κακοήθειας στον εντερικό σωλήνα.

Η κολονοσκόπηση ενδείκνυται για τον καθένα από το 50ο έτος της ηλικίας. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή άλλοι παράγοντες κινδύνου και νωρίτερα, πχ. 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία διάγνωσης στον συγγενή 1ου βαθμού, που πάσχει από την ασθένεια. Ανάλογα με την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου και κληρονομικότητας, εάν υπάρχουν πολύποδες (και εάν ναι, τότε πόσοι, σε ποιό σημείο και με πια ιστολογική μορφή κλπ.) πρέπει να καταρτισθεί ένα ατομικό πλάνο πρόληψης.     Βασικό πρόβλημα για την διάγνωση της ασθένειας είναι το γεγονός ότι στα αρχικά στάδια συχνά ή δεν δημιουργεί συμπτώματα ή είναι τόσο γενικά που οι περισσότεροι τα αγνοούν. Εδώ είναι και το μεγαλύτερο όφελος από μια προληπτική κολονοσκόπηση. Τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στην λειτουργία του εντέρου με εναλλασσόμενες διάρροιες και δυσκοιλιότητα, ανορεξία, απώλεια βάρους, αναιμία.

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του παχέως εντέρου ή του ορθού που φέρει τον όγκο μαζί με τους λεμφαδένες της περιοχής. Ανάλογα με το στάδιο χρειάζεται χημειοθεραπεία, για το ορθό χρειάζεται ανά περίπτωση χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Εάν υπάρχουν μεταστάσεις στο ήπαρ (συκώτι) μπορούν κατά περίπτωση να αφαιρεθούν με πολύ καλά αποτελέσματα. Η συνεχής βελτίωση της φαρμακευτικής και ακτινοθεραπευτικής αγωγής έχουν επιφέρει μεγάλη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων με επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Ακόμα και ασθενείς με κολοστομία μπορούν με τα σύγχρονα υλικά που υπάρχουν και την ανάλογη εκπαίδευση να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα.

Το σημαντικότερο μήνυμα του άρθρου είναι η προληπτική εξέταση που πραγματικά σώζει ζωές με μικρή προσπάθεια. Επίσης ¨ακούτε¨ το σώμα σας. Αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του εντέρου δεν πρέπει να παραμελούνται και μόνο μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών να παρουσιάζονται στο γιατρό για διερεύνηση, όταν τα συμπτώματα πλέον δεν κρύβονται.