Tools

Dr Sevastiadis

Γενικη Χειρουργικη

LOADING
PREV
NEXT
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/876876holo.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/402609vouvon2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/870081foto_Thyroeidis.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647663entero1.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/219277omfa2.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501554aimoroides.jpg
http://drsevastiadis.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/647643entero.jpg

Ενημερωθειτε εγκαιρα

  • Χολολιθίαση
  • Βουβωνοκήλη
  • Ο Θυρεοειδής Αδένας
  • Ο Καρκίνος του παχέως εντ…
  • Ομφαλοκήλη
  • Η πάθηση των αιμορροϊδων
  • Χρονιες φλεγμονωδεις παθη…

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος.

Περισσοτερα

Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την προβολή περιεχομένου του κοιλιακού χώρου διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος..

Περισσοτερα

Ο Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού κάτω απο τον λάρυγγα και ζυγίζει περίπου 18 γρ. στις γυναίκες και 25 γρ. στους άνδρες..

Περισσοτερα

Ο Καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του ορθού είναι από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κατέχει την 3η θέση στους άνδρες και την 2η θέση στις γυναίκες. ..

Περισσοτερα

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στον ομφαλό ή πέριξ αυτού.

Περισσοτερα

Η πάθηση των αιμορροϊδων

Αιμορροΐδες ονομάζονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου (σφιγκτήρα) που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό "μαξιλάρι" ....

Περισσοτερα

Χρονιες φλεγμονωδεις παθησεις του εντερου

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών του παχέως και του λεπτού εντέρου...

Περισσοτερα
Αρχική » Άρθα – Δημοσιεύσεις » Άρθρα » Χολολιθίαση
Τετάρτη, 21 Φεβ 2018

Χολολιθίαση

E-mail Εκτύπωση PDF

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο κάτω μέρος του ήπατος. Η πιο κοινή ασθένεια της χοληδόχου κύστης είναι η Χολολιθίαση (κοινώς λεγόμενες: πέτρες στη χολή). Εμφανίζεται στην Ελλάδα σε περίπου 5-6% των ενηλίκων χωρίς να προκαλεί πάντοτε προβλήματα.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο του σχηματισμού χολόλιθων, όπως η ηλικία ή το γυναικείο φύλο. Ειδικότερα από το 40ό έτος ηλικίας και μετά έχει κάποιος  υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει χολόλιθους και στις γυναίκες παρουσιάζεται συχνότερα από ότι στους άνδρες. Άλλος βασικός παράγοντας κινδύνου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με διατροφή πλούσια σε λιπαρά με συνακόλουθη παχυσαρκία και ελάχιστη άσκηση. Επίσης ταχεία και σημαντική απώλεια βάρους και η λήψη ορμονών φαίνεται να επιτείνουν την εμφάνιση προβλημάτων. Επιπλέον ρόλο παίζει και μια γενετική προδιάθεση.

Η τυπική εικόνα συμπτωματικής χολολιθίασης εκδηλώνεται με έντονους πόνους, τους λεγόμενους  κολικούς της χοληδόχου κύστης. Αυτοί γίνονται αισθητοί στην άνω κοιλιακή χώρα δεξιά και στο επιγάστριο με επέκταση προς την μέση και ίσως και προς το δεξιό ώμο. Παράλληλα μπορεί να προκληθεί εφίδρωση, ναυτία και έμετος.

Υπάρχουν βέβαια και άτυπα συμπτώματα, όπως δυσπεπτικά ενοχλήματα με ήπιους πόνους στη δε. άνω κοιλιακή χώρα και στο επιγάστριο, δυσφορία, φούσκωμα και μετεωρισμός. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί δυσανεξία σε τροφές που μέχρι τότε γίνονταν καλά ανεκτές. Τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν και σε άλλες ασθένειες, έτσι ώστε θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη προσοχή για να καταλήξουμε στη σωστή διάγνωση.

Όταν παρουσιάζονται συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, ίκτερος, αποχρωματισμός κοπράνων ή έντονα σκουρόχρωμα ούρα τότε έχουμε τις επιπλοκές της χολολιθίασης, που μπορεί να είναι η χολοκυστίτιδα, χολαγγειίτιδα και η επίφοβη παγκρεατίτιδα, όταν υπάρξει και απόφραξη των χοληφόρων οδών.

Η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση, υπέρηχο κοιλίας και στοχευμένα αιματολογικά τεστ. Η θεραπεία της συμπτωματικής χολολιθίασης είναι χειρουργική. Με λίγες μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα αφαιρείται η χοληδόχος κύστη λαπαροσκοπικά. Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι 1 ημέρα. Εάν έχει προηγηθεί απόφραξη των χοληφόρων οδών με ίκτερο και ίσως και παγκρεατίτιδα, πρέπει να διενεργηθεί η ενδοσκοπική αφαίρεση των λίθων από αυτές, πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει  «πέτρες στη χολή» αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, δεν πρέπει και να χειρουργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Ένα άλλο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα, με τη βελτίωση των ηπερηχολογικών μηχανημάτων, είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης. Σχεδόν πάντα πρόκειται για καλοήθης σχηματισμούς. Αν το μέγεθος τους ξεπεράσει το 1εκ. τότε συνίσταται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Σε μικρότερους αρκεί η ηπερηχολογική παρακολούθησή τους 1 φορά το χρόνο. Στο τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι εξαιρετικά σπάνιος

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ