Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε, είναι να ψάχνουμε στο διαδίκτυο, για να "βρούμε" τι είναι αυτό που διαπιστώσαμε στο δέρμα μας ή κάτω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπερδευτούμε και πιθανόν να τρομοκρατηθούμε.

Ο γενικός χειρουργός θα λύσει τις απορίες μας. Με την κλινική εξέταση και όταν χρειάζεται με εξετάσεις όπως υπέρηχος μαλακών μορίων ή σπανιότερα
μαγνητική / αξονική τομογραφία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε για το ποιόν του ογκιδίου και να δώσουμε τη λύση που χρειάζεται.

Οι πιθανές διαγνώσεις είναι πολλές.

λίπωμα, κύστη

Το λίπωμα και η σμηγματογόνος κύστη είναι οι πιο συχνές. Συνίσταται η αφαίρεση τους, όταν είναι ακόμη μικρά σε μέγεθος. Με τοπική αναισθησία μπορούν πολύ εύκολα να αφαιρεθούν.

Σε σπάνιες περιπτώσεις κρύβεται δυστυχώς και κακοήθεια πίσω από ένα φαινομενικά αθώο ογκίδιο (π.χ. Σάρκωμα). Αύξηση μεγέθους, αλλαγή μορφής και υφής του ογκιδίου καλό είναι να διερευνώνται άμεσα. Ακόμα και κάποιος κακοήθης όγκος, αν αφαιρεθεί σε αρχικό στάδιο, θεωρείται ιάσιμος.

Σε κάθε περίπτωση στέλνουμε για βιοψία το αφαιρεθέν ογκίδιο, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την σύσταση του μορφώματος.