• Αγ.Ιωάννου 37, Αγία Παρασκευή |
  • +30 213 00 69 160 & +30 697 233 9643 |

  • info@drsevastiadis.gr

Γαστρικό μανίκι

επιμήκης γαστρεκτομή, γαστρικό μανίκιΗ επιμήκης γαστρεκτομή (ή γαστρικό μανίκι) είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Διενεργείται μέσω της λαπαροσκοπικής μεθόδου όπου αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου (περίπου 80%) αφήνοντας ένα μικρό τμήμα.

Το νέο στομάχι αποκτά σωληνοειδή μορφή και το μέγεθος και σχήμα του μοιάζει με αυτό της μπανάνας.

Η επιμήκης γαστρεκτομή αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επέμβαση, καθώς επιτυγχάνεται σημαντική απώλεια βάρους δίνοντας μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Μέσα από τη συρρίκνωση του στομάχου, καθώς και τη μείωση παραγωγής της γρελίνης (ορμόνη που παράγεται στο στομάχι), η όρεξη του ασθενούς ελαχιστοποιείται, με αποτέλεσμα να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες φαγητών.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης διαρκεί περίπου μία με τρείς ώρες.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί πολύ μικρές οπές στην περιοχή της κοιλιάς και εισάγει το λαπαροσκόπιο - όργανο που φέρει μικρή κάμερα. Η κάμερα αυτή συνδέεται με οθόνη όπου και στέλνονται οι εικόνες από το εσωτερικό της κοιλίας, δημιουργώντας συνθήκες απόλυτου ελέγχου κατά τη διαδικασία της επέμβασης.

Έπειτα, ο χειρουργός εισάγει ειδικά ιατρικά εργαλεία μέσα από τις υπόλοιπες οπές. Με τη χρήση των εργαλείων, αφαιρεί με κάθετη κατεύθυνση τα 3/4 του στομάχου και στη συνέχεια δημιουργεί ένα «μανίκι» με το υπόλοιπο τμήμα. Το νέο στομάχι πλέον μπορεί να διαθέσει χώρο 60 με 100 ml, κάτι που οδηγεί στην άμεση μείωση της όρεξης του ασθενούς.

Μετά την επέμβαση

Την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να πίνει υγρά. Τις επόμενες ημέρες μπορεί να φάει πολτοποιημένες τροφές και πρωτεϊνούχα ροφήματα. Τη συγκεκριμένη διατροφή θα πρέπει να την ακολουθήσει για περίπου 4 εβδομάδες.

Μετά από τον πρώτο μήνα, ο ασθενής θα μεταβεί σταδιακά και πολύ προσεκτικά στην κατανάλωση στερεάς τροφής.

Οι βασικές οδηγίες για τον τρόπο κατανάλωσης των τροφών περιλαμβάνουν:

  • Όλες οι τροφές πρέπει να μασηθούν πολύ καλά πριν την κατάποση
  • Δεν πρέπει να καταναλώνονται υγρά μαζί με το φαγητό, για την αποφυγή καταπόνησης του νέου στομάχου
  • Η κατανάλωση των υγρών θα πρέπει να πραγματοποιείται μισή ώρα μετά το γεύμα
  • Αποφυγή αναψυκτικών με πολλές θερμίδες και σνακ (ανάμεσα στα βασικά γεύματα)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιμήκους γαστρεκτομής;

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η επιμήκης γαστρεκτομή την έχουν καθιερώσει ως την πιο διαδεδομένη επέμβαση, μαζί με τη γαστρική παράκαμψη.

Τα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνουν:

  • Άμεσα μειωμένη όρεξη
  • Εύκολος κορεσμός έπειτα από τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής
  • Αφαίρεση του θόλου (τμήμα στομάχου) όπου παράγεται η γρελίνη, κάτι που οδηγεί σε ένα νέο μηχανισμό μειωμένης όρεξης
  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
  • Σύντομη διαδικασία

Απώλεια βάρους

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς χάνουν περίπου το 60% του επιπλέον βάρους τους σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Έτσι, εάν κάποιος ασθενής ζυγίζει 50 κιλά περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε θα χάσει 30 κιλά, αν και η απώλεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή και μικρότερη, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Φυσικά, η άσκηση και η σωστή διατροφή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την ταχύτερη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των βιταμινών, έτσι ώστε να συμπληρώνονται, εάν διαπιστωθεί έλλειμμα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Dr. med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ

προγραμματίστε άμεσα τη δική σας επίσκεψη

Image

logo

Ο Dr.med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ μετά απο 20ετη παραμονή στην Γερμανία, όπου αποφοίτησε με Υποτροφία της DAAD από το Πανεπιστήμιο του Würzburg και απέκτησε την ειδικότητα της Χειρουργικής καθώς και την εξειδίκευση στην χειρουργική κοιλίας και σπλαχνικών οργάνων μετά από πολυετή εργασία σε μεγάλα γερμανικά νοσοκομεία, επέστρεψε το 2010 στην Ελλάδα.

 Βιογραφικό