• Αγ.Ιωάννου 37, Αγία Παρασκευή |
  • +30 213 00 69 160 & +30 697 233 9643 |

  • info@drsevastiadis.gr

Συστροφή παχέως εντέρου

Image

Όταν γίνεται περιστροφή σε ένα τμήμα του παχέος εντέρου και εμποδίζεται η φυσιολογική του αιμάτωση, τότε αυτό ονομάζεται συστροφή παχέος εντέρου. Ανάλογα σε ποιο σημείο θα προκληθεί η πάθηση, η συστροφή αυτή χωρίζεται σε:

  • Σιγμοειδούς
  • Τυφλού
  • Εγκαρσίου

Η συστροφή σιγμοειδούς είναι η πιο συνηθισμένη και εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις. Για να θεραπευτεί θα χρειαστεί σιγμοειδοσκόπηση και τοποθέτηση σωλήνα μακριά από το σημείο της απόφραξης. Αν η σιγμοειδοσκόπηση δεν μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τότε υπάρχει η επιλογή της ενδοσκοπικής αποσυμφόρησης. Αν οι παραπάνω δυο μέθοδοι δεν καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε ανοιχτή επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί το προβληματικό τμήμα του εντέρου. Η ανοιχτή επέμβαση πραγματοποιείται και στην περίπτωση της νέκρωσης του τμήματος του εντέρου, της διάτρησης ή της περιτονίτιδας.

Η συστροφή τυφλού στο έντερο δεν προκαλείται σε ηλικιωμένους αλλά σε πιο νέους ανθρώπους. Η αιτία της συστροφής έχει να κάνει με την όχι και τόσο ομαλή καθήλωση του τυφλού στον οργανισμό. Αντιμετωπίζεται μόνο με ανοιχτή επέμβαση και δεξιά κολεκτομή.

Η συστροφή εγκαρσίου αποτελεί την πιο σπάνια περίπτωση συστροφής. Για την θεραπεία της, ο ασθενής υποβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση σε ανοιχτή επέμβαση και αφαίρεση του εγκαρσίου.

Τι προκαλεί τη συστροφή παχέος εντέρου;

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα τι ακριβώς προκαλεί τη συστροφή του παχέος εντέρου. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της είναι:

  • Η λειτουργική υπερκινητικότητα του παχέος εντέρου
  • Η ευκινησία του
  • Το μεγάλο μήκος του σε ορισμένους ανθρώπους

Συστροφή Παχέος Εντέρου - Τι συμπτώματα έχει;

Στην αρχή ο ασθενής που παρουσιάζει συστροφή παχέος εντέρου θα έχει συμπτώματα με πόνο στην περιοχή χωρίς όμως να έχει διάρκεια. Ο πόνος πιθανόν να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται τις πρώτες ημέρες. Όταν ξεκινήσει να γίνεται μόνιμος και πιο έντονος ο πόνος, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και επεισόδια έμετου.

Συστροφή Παχέος Εντέρου - Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακτινογραφία μπορεί να είναι αρκετή για τη διάγνωση και την υιοθέτηση της κατάλληλης θεραπείας. Αν, όμως, δε συμβεί αυτό, ακολουθεί αξονική τομογραφία, όπου θα αναλυθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια η κλινική εικόνα του ασθενούς. Σε αυτή την εξέταση αναδεικνύονται και τυχόν επιπλοκές που έχουν προκληθεί από την συστροφή.

Συστροφή Παχέος Εντέρου - Υπάρχει θεραπεία;

Όταν δεν έχει υπάρξει νέκρωση κάποιου τμήματος του εντέρου ή διάτρηση, η συστροφή μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτο χρόνο με κολονοσκόπηση και μετέπειτα με χειρουργική επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτού του είδους η θεραπεία αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική.

Ωστόσο, αν έχει προλάβει να συντελεστεί νέκρωση ή διάτρηση, τότε ο ασθενής είναι απαραίτητο να χειρουργηθεί το συντομότερο.

 

Επικοινωνία

Image

logo

Ο Dr.med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ μετά απο 20ετη παραμονή στην Γερμανία, όπου αποφοίτησε με Υποτροφία της DAAD από το Πανεπιστήμιο του Würzburg και απέκτησε την ειδικότητα της Χειρουργικής καθώς και την εξειδίκευση στην χειρουργική κοιλίας και σπλαχνικών οργάνων μετά από πολυετή εργασία σε μεγάλα γερμανικά νοσοκομεία, επέστρεψε το 2010 στην Ελλάδα.

 Βιογραφικό

Search